5.1.8Farvegengivelse og synsskarphed

Farvegengivelsen af ting, vi ser på, er helt afhængig af, hvor mange farver og farvenuancer, der er inde i det hvide lys, vi bruger.

Hvis der f.eks. ikke er røde farver i lyset, vil rødt stof og organiske ting fremstå brune og mørke. Mørkerøde roser bliver faktisk næsten sorte. Dette gælder for alle de ca. 1.200 farver, vi kan se.

Øjet er bygget, så vi kun kan se fra 360-760 nm (Nanometer), men her er så alle farver repræsenteret fra den dybeste mørkerøde over gul og grønt til dybblå og violet, ligesom i en almindelig regnbue.

Hvis man gør spekteret op i farvenuancer, findes der mellem 3 og 5 millioner nuancer.

Kravet til lys, der skal gengive så mange farver og nuancer, er selvfølgelig, at det skal være fuldspektret.

Ved fuldspektret lys forstås, at alle farvenuancer er repræsenteret i nogenlunde lige store mængder. At der ikke er huller eller spidse peaks i den spektrale effektfordelingskurve (spekteret).

Alle former for dagslys har fuldspektret lys, men også i ild, glødelamper, halogenglødelamper og enkelte dioder (dem med Ra over 96) har alle farver repræsenteret på en for synet god måde.

Modsætningen hertil er eksplosionslys, som lysstofrør, kompaktrør, energi-sparerør og miljøpærer, der primært sender lys ud i ni enkeltfarver, altså i decideret linjespekter med mange ”peaks” og huller i spektret til skade for nethindens funktion.

Lysets spektralfordeling har ikke kun betydning for farvegengivelsen, men har også stor indflydelse på vores mulighed for at se skarpt (kontrastskelneevnen i nethinden).

Nyere forskning har vist, at diskontinuerte spektre, altså spektre med mange ”bjergtinder” og dybe ”dale”, signifikant nedsætter nethindens mulighed for at se og læse sort eller hvid tekst, i forhold til hvad fuldspektret lys giver af synsmuligheder.

Da både farvegengivelsen, men især muligheden for at se kontraster er helt afgørende for det svækkede øje, vil det være oplagt at kræve en fremragende farvegengivelse i lyset (over Ra 96) for rum og situationer for svagsynede.

Dette krav vil normaltseende i høj grad også nyde godt af, idet koncentrationsmuligheden viser sig næsten at blive fordoblet ved fuldspekterlys.

Anbefaling:

  • Farvegengivelse skal være så tæt på RA 100 som muligt.